Project omschrijving

Osteopathie is een manuele, paramedische geneeswijze die werd ontwikkeld door Andrew Taylor Still, een arts en chirurg uit de Verenigde Staten van Amerika.

Osteopathie (ook wel osteopathische geneeskunde genoemd) is gebaseerd op manueel contact voor diagnose en behandeling. Het steunt op enkele basisprincipes zoals het zien van de mens als een dynamische en functionele eenheid waarin alle delen van het lichaam met elkaar gelinkt zijn (holisme) en elk een zelfgenezend vermogen bezit. Bovendien steunt het ook op de relatie tussen structuur en functie. Een goede structuur is nodig om een juiste functie uit te oefenen en vice versa. Dit maakt dat osteopathie niet gelimiteerd is tot het behandelen van musculoskeletale klachten maar vooral bekijkt hoe de klacht gelinkt is met de rest van het lichaam.

Osteopaten gebruiken een breed scala aan therapeutische manuele technieken om de fysiologische functie van het lichaam te verbeteren en/of het ondersteunen van de homeostase dat is veranderd door een dysfunctie. Onder een dysfunctie verstaat de osteopathie een verminderd of veranderd functioneren van verwante componenten in het lichaam zijnde: skelet, gewrichten, spieren, fascia; en verwante vasculaire, lymfatische en neurologische elementen. (bron: WHO benchmarks for training in Osteopathy; 2010)

Osteopathie kan men toepassen bij:

  • Zwangere vrouwen
  • baby’s en kinderen
  • volwassenen
  • sporters
  • 60 plussers